Ze waren net de open vergistingskuip aan het schoonmaken, kennelijk zit het bier daar slechts één nacht in en kan het daarna in de ochtend als jongbier naar de legendarische vergistingstonnen.
De rondleiding ging een beetje snel, het leek alsof Rudy zin had om van de tonnen te proeven want we mochten een zes weken oud bier proeven, een jaar oude en twee jaar oude proeven. Mooi om de verschillen te proeven hoor! Na een paar weken was het nog best zoet, troebel en ook zuur natuurlijk. De een jaar oude was al best lekker en de twee jaar oude was helemaal helder.
Er werd nog verteld dat ze erg op de kwaliteit zitten en ook op zoek zijn geweest naar de lekkere zuurtjes. Er zijn namelijk best veel verschillende zuren en een geuze hoeft volgens Boon niet per se zo zuur mogelijk te zijn. Het moet ook een aangenaam bier worden. Ook werd verteld dat ze, als een bepaald vat minder lekker smaakt, het helemaal schoner dan schoon maken. Daardoor leveren alle vaten tegenwoordig goede kwaliteit Geuze en vinden ze het dus lastiger om de bijzondere Geuze Mariage Parfait aan te wijzen en maken ze dit bier volgens een apart recept met flink wat meer mout zodat het 8% wordt.
Na de rondleiding was het tijd om de Boon bieren te proeven, daarvoor gingen we naar café de Kring. Dit was rond de lunchtijd en rond de bar was het gezellig met klanten. Aan een tafeltje werden we bediend door Guy, een prachtige rustige café eigenaar. Achter elkaar kwamen de volgende bieren op tafel:
- Kriek boon (van tap)
- Oude kriek boon
- Oude geuze boon
- Geuze Mariage parfait
- Duivels bier
Na deze proeverij was het twee uur en was het café alweer leeg gestroomd.
Ik was nooit zo gecharmeerd van de zure bieren, Rodenbach grand cru vond ik wel te doen. (Totdat ik hoorde van een Belgische collega dat dat bier in België eigenlijk alleen door bejaarden wordt gedronken). Nu, na deze uitgebreide introductie sta ik er toch heel anders tegenover. Ik ga een volgende keer gerust een geuze bestellen. Het is geen bierstijl om lekker van door te drinken, af en toe eentje is goed.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten