donderdag 3 juni 2010

Een mooie dag.

Vandaag maakten wij een mooie fietstocht, in de omgeving van Ede.
Dwars door het bos, en, jawel, over de grote stille heide!
Hoewel, stille heide: de schaapskudde die we tegenkwamen konden we niet missen: blatende schapen, en het klingklanggeluid van belletjes die een aantal van hen om heeft, een genoeglijk, aangenaam geluid echter.
We bleven een poos staan kijken, het is geweldig te zien hoe de twee honden van de herder samenwerken om ervoor te zorgen dat de schapen binnen een bepaald gebied blijven, en, hoewel ze zéér ongerust zijn als sommige schapen het wagen zich daarbuiten te begeven, tóch treden ze pas op als de herder daartoe een fluitsignaal geeft. Dan vliegen ze heen en weer tot alles weer in orde is, en het lijkt alsof ze de schapen daarbij bestraffend aankijken: probeer dat niet nóg eens!

Later, toen we weer even ergens stilstonden, zagen we opeens een jonge vos, hij stond midden op het fietspad, een beetje verdwaasd. Toen hij ons zag liep hij het bos in, maar bleef in de buurt. Dat was natuurlijk niet goed, zo'n vosje zou veel schuwer moeten zijn! Zou hij zijn moeder kwijt zijn, uitgehongerd zijn misschien? Ik pakte een stuk brood, dat ik nog in mijn fietstas had, en gooide het naar het vosje, we dachten dat hij wel weg zou spurten maar tot onze verbazing ging hij het ter plekke opeten. Dus gooide ik nog wat brood zijn richting uit. Pas toen er nóg een fietser bij kwam staan waar we even een praatje mee maakten, liep hij weg, met een stuk brood in zijn bek.

Even verderop keken we nog even bij de Gentse Plas, een mooi open waterplas midden in het bos. In de kijkhut daar, aan de rand van de plas, ontdekten we een vogelnest met hongerige jongen.
We gingen dus maar snel weer weg om de moeder de gelegenheid te geven haar jongen te voeden. Toen we de twee nieuwe bezoekers, die zich alweer aankondigden, op het vogelnest wezen, vertelden zíj ons dat ze een jonge vos hadden gezien, en: "hij had iets in zijn bek!"
Hilariteit natuurlijk, toen bleek dat dat dat ons brood geweest moest zijn!
'Ons vosje' had die dag in ieder geval geen honger meer.........

Geen opmerkingen:

Een reactie posten