maandag 30 augustus 2010

'Drooghop'

Een kleine brouw update.

Twee weken geleden heb ik weer een biertje gebrouwen.  Deze is een beetje hoppiger geworden dan normaal en hij is vergist met de 'chouffe' gist dus ik verwacht een pittig, fruitig biertje.

Een week geleden heb ik ook nog 'drooghop' toegevoegd tijdens de lagering.  Normaal wordt hop tijdens het koken toegevoegd en bepaald dat voornamelijk het bittere karakter van het bier en een beetje het aroma.  Als hop echter tijdens het lageren wordt toegevoegd neemt het bier weinig bittere stoffen op maar vooral de aroma's.  Bij deze aroma's valt te denken aan fruitige, frisse citrus geuren.  Dit zijn vrij sterke geuren en ze zullen straks voor een groot gedeelte het aroma van het bier bepalen.
Vandaag heb ik dit bier gebotteld en het rook heerlijk en het restje wat niet in de fles ging smaakte ook heerlijk.  Ik kan niet wachten totdat deze gereed is.

Een gedeelte van dit bier heb ik niet gedrooghopt maar gemengd met een hoeveelheid sap van vers geoogste pruimen.  De basis was al fruitig en daar is nu dus een smaakcomponent aan toegevoegd.  Ik ben benieuwd hoe dit gaat uitpakken, op dit moment ruik ik de pruimen nog een beetje en de kleur van het bier is een beetje ... pruim kleurig.

1 opmerking: