Lifehacker heeft een bericht over een paar medische mythen die door het British Medical Journal op een rijtje zijn gezet.
Een kleine selectie:
Suiker veroorzaakt hyperactiviteit bij kinderen
Ten minste 12 uitgebreide studies, bij kinderen die wel of geen suiker hadden gehad, konden geen verschil in gedrag vinden.
De ouders vonden hun kind wel meer hyperactief als ze dachten dat hun kind een suiker-rijk drankje had gekregen, terwijl dat dus niet zo was.
We verliezen een extra groot gedeelte van onze lichaamswarmte via ons hoofd
Deze mythe is waarschijnlijk ontstaan door een onderzoek van het amerikaanse leger waarbij personen in de vrieskou zonder muts veel warmte verloren via hun hoofd! Stel dat ze met muts maar zonder schoenen naar buiten zou gaan, dan zouden ze het grootste gedeelte aan warmte via hun voeten zijn kwijt geraakt.
Een recente studie bevestigd dat ieder onderdeel van het lichaam naar verhouding evenveel warmte aan de omgeving afstaat.
Men moet 8 glazen water per dag drinken
Deze mythe lijkt voort te komen uit het slecht lezen van onderzoeken of ongefundeerde beweringen. De normale hoeveelheid vloeistof inname wordt bereikt met een gewone dagelijkse hoeveelheid melk, sap, koffie of thee.
Slechts 10% van onze hersenen worden gebruikt
Deze mythe lijkt te zijn ontstaan door een publicatie uit 1907. Recent onderzoek kan geen plaats in de hersenen vinden waar niet ten minste een beetje activiteit is. Daarbij komt dat er bijna geen gebied is in de hersenen waar hersenschade geen gevolgen heeft voor de patiënt.
Afgeschoren haar groeit sneller, donkerder en grover terug
Er bestaat sterk wetenschappelijk bewijs dat dit niet zo is en dat het alleen zo lijkt. Onderzoek uit 1928 heeft al aangetoond dat haar niet sneller groeit als het geschoren is. Niet geschoren haar kan wel dunner zijn aan het uiteinde maar is bij de wortel al net zo dik als het haar dat op dat moment aan het aangroeien is. Tot slot kan het haar gebleekt zijn door de zon of chemicaliën waardoor het lichter lijkt dan haar dat na scheren aangroeit.
Lezen bij slecht licht ruïneert je ogen
We hebben moeite om te focussen en we knipperen minder in het donker waardoor onze ogen vermoeit aanvoelen. Die vermoeidheid is gelukkig niet permanent.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten