maandag 21 december 2009

Sneeuw foto's

Voor het maken van sneeuw foto's zijn vaak twee trucs nodig:
- overbelichting
- kleur correctie
Hieronder laat ik aan de hand van twee voorbeelden zien wat dat betekend.

Overbelichting
Een camera kan zich snel vergissen in een sneeuwlandschap. De camera probeert namelijk om iedere foto midden-grijs te maken, een balans tussen donkere en lichte gedeeltes. Alle helderheden bij elkaar opgeteld levert midden-grijs op. Als de camera dat trucje uitprobeert met een sneeuwlandschap maakt hij de foto te donker, met als resultaat grijze sneeuw. Een camera kan hiervoor makkelijk gecorrigeerd worden door +1 tot +2 stoppen over te belichten, afhankelijk van de situatie. Probeer wel om de sneeuw doortekend te laten zijn, te licht en het wordt een witte vlek!

Kleur correctie
Ook als het om de kleur van de sneeuw gaat raakt de camera snel in de war. De precieze reden weet ik niet maar het resultaat wel: blauwe sneeuw. Dit is op twee manieren op te lossen:
- Zet de camera niet op automatische witbalans maar stel de gewenste witbalans in (bewolkt, zonnig, schaduw) of, als je het precies wilt doen, stel dan de witbalans handmatig in en neem met je camera een referentie foto van een kodak grijskaart.
- achteraf kan met software op de computer de juiste kleur ingesteld worden door met de witbalans-tool op een wit gedeelte van de foto (sneeuw, of een extra foto waarin ook een grijskaart getoond wordt) te klikken.

(Klik op de foto's om het verschil goed te kunnen zien!)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten