Afgelopen paar maanden hebben een tiental hobbybrouwers, waaronder ik, in Nederland een weizen bier gebrouwen. Allemaal met een paar parameters gelijk en en variatie in de temperaturen of met de gist. Gisteren zijn we met z'n allen bij elkaar gekomen om in een systematische opzet deze bieren te onderwerpen aan een smaaktest om zo te achterhalen wat belangerijke aspecten te zijn om tot de ideale weizen te komen. Zes keer kwam er een set glazen op tafel met elke keer 3 of 4 zelf gebrouwen weizens samen met 1 Weihenstefaner.
Het viel in eerste instantie niet mee om alle verschillende geuren en smaken te onderkennen maar halverwege ging dat een stuk beter. Aan het eind was het weer lastiger...
Het was voor mij wel erg leerzaam om zo vaak de verschillende smaken te proberen te onderkennen en kritisch te proeven.
De conclusies waren wel verrassend en de volgende keer zullen de weizens vast dichter bij de perfecte weizen (Weihenstefan) in de buurt komen.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten