vrijdag 18 juli 2008

Anders reizen

We waren al vaak op vakantie geweest met ons drieën maar eigenlijk altijd wel met de auto, soms met de trein. Nu met het vliegtuig was het toch anders. Met de koffer, rugdrager en een autostoeltje als bagage op zoek naar de incheckbalie balie. Dan maar door naar de gate want we konden al naar binnen en waren al bijna de laatsten die nog niet op hun stoel zaten. Twee uur stil zitten en dan met de bus naar het treinstation van Helsinki, ondertussen was het al een uur of drie en viel onze kleine in slaap voor 15 minuutjes. Daarna kon ze er wel weer tegen, een treinreis van 3 uur met 1 overstap (weer sjouwen met de bagage).
In Jyväskylä werden we afgehaald en was het gesjouw bijna afgelopen, alles naar het hotel en bij familie een hapje eten. 's Avonds waren we laat terug in ons hotel.

Het hotel is wel een beetje typisch, een zomer hotel. In de zomervakantie is het een hotel, de rest van het jaar een studenten verblijf. De kamer is netjes, maar wel ingericht op langer verblijf. We hebben twee kamers en mooi uitzicht op een berken bos. De omgeving is een campus met veel gebouwen waar veel studenten kunnen overnachten. Veel fietsen overal, en veel kinder speelplaatsen. De mensen hebben hier kennelijk vroeg kinderen.
Ontbijten doen we in het cafe/restaurant van het hotel, 's middags eten we warm op de universiteit en 's avonds brood bij de familie.

We hebben de auto van onze familie geleend gekregen om rond te crossen, dat is wel heel gemakkelijk. De afstanden zijn niet heel groot maar met onze kleine zijn we niet heel mobiel. Met de auto zijn we al op verschillende plekken wezen wandelen door de grote bossen hier. De paden zijn niet altijd even goed aangegeven maar met een beetje handigheid redden we het wel. We komen regelmatig finnen tegen op de paden maar ze kijken allemaal stuurs voor zich uit. Dit blijkt beleefdheid te zijn, respect voor onze privacy. Dat ze denken dat we graag alleen willen zijn in het bos en dus niet de ander willen zien. Het zou zo moeten zijn dat als we een iemand een tweede keer tegen komen we wel gegroet zullen worden.

Oja, ondertussen heb ik ook al een laptop gerepareerd en daarop een ongewenste Ubuntu geinstalleerd.

1 opmerking:

  1. zo ongewenst was het nu ook weer niet hoor.. maar ik heb nu wel de windows cd :)

    BeantwoordenVerwijderen