zaterdag 30 mei 2009

Malaise

Aan de Engelse oostkust verdwijnt het dorpje Happisburgh langszaam in zee. De overheid heeft na een budget wijziging geen geld meer om dit kustplaatsje te redden, het ene na het andere huisje zal in zee verdwijnen. Inclusief een kerkje uit de 12de eeuw. De eerste huizen zijn al verdwenen en de zee is minder dan 100 meter van de rest verwijderd.
Eenmaal raden waar wel geld genoeg voor is in Groot Brittannië? Juist, die banken.


Onbegrijpelijk voor de gewone burger, de economische malaise. Sinds eind 2005 maakt Fiat geen verlies meer en nu had het Opel moeten redden? Een van de motivaties voor Fiat lijkt mij de 1.500.000.000 euro steun die Fiat dan had gekregen, Fiat had in ruil milieu vriendelijke technologie ingebracht, alsof de Duitsers dat niet zelf kunnen. Gelukkig gaat die deal niet door.

Fortis moest gered worden met 16,8 miljard, ING heeft 10 miljard basiskapitaal gekregen, dat is per Nederlander ruim €1600 geweest! Stel dat de overheid dat gewoon uitbetaald had naar haar burgers, dan had de economie een behoorlijke stimulans gehad! Bij uitbetaling zal het in eerste instantie op bankrekeningen terecht komen, dus in principe te gebruiken door diezelfde banken om hun financieringen mee uit te voeren. En het geld dat daarna door burgers uitgegeven wordt zorgt dat de economie blijft doordraaien.

Het ligt misschien genuanceerder, maar dan nog! Ach, als ik het zou mogen bepalen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten