vrijdag 24 juli 2009

Traag bedrijf

Afgelopen week in het nieuws Windows 7 is 'klaar'. Ik heb klaar tussen haakjes staan want als het klaar is waar kunnen mensen het dan kopen? Als Ubuntu klaar is kun je het in een kwartiertje van internet downloaden en weer een kwartiertje later op je computer hebben staan. Voor Windows zal tot eind oktober gewacht moeten worden.
Overigens blijkt uit een vergelijking van Windows 7 (een beta) met Vista en XP dat er geen noemenswaardige snelheidsverschillen tussen de systemen zit.

Nieuwe koers Microsoft?
Afgelopen week was ook in het nieuws dat Microsoft een paar drivers open source heeft gepubliceerd, dit werd gemeld als 'Microsoft gaan een nieuwe koers varen'.
GNU General Public Licence LogoDaar leek het inderdaad op, de code was vrijgegeven onder de GPL licentie, een licentie waaronder ook Linux gepubliceerd is, dus geen addertjes onder het gras dit keer.

De GPL licentie is een lang stuk tekst vergelijkbaar met algemene voorwaarden of licenties die wij wel eens gelezen moeten hebben voordat we op 'Ok' mogen klikken, als we ons registreren voor een website of bepaalde windows software installeren. Altijd voel ik me een beetje onzeker, wat stond er precies in die tekst? Ze kunnen toch niet verwachten dat ik het allemaal precies lees? De GPL licentie vertrouw ik direct, die is er eigenlijk niet voor grote bedrijven maar meer ter bescherming van de eindgebruiker, een van de belangrijkste regels is namelijk: als je een stuk GPL code gebruikt voor je eigen programma dien je jouw eigen programma ook vrij te geven onder de GPL licentie!

En dat is precies wat Microsoft is overkomen. Ze hadden een stuk open source software gebruikt voor hun 'Hyper-V' drivers en dat was ontdekt. Voordat dit tot rechtzaken zou leiden is Microsoft geholpen om de code onder GPL te publiceren zodat het in de linux kernel opgenomen kan worden.

Microsoft maakt nieuwe versies van Windows niet voor de mensheid maar voor zichzelf zodat zij er beter van worden. Niet te vertrouwen die gasten van Redmond.

(ik ben als jarenlange linux gebruiker, begonnen met SuSE 6.1 in april 1999, niet helemaal objectief als het om Microsoft gaat)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten