zondag 19 juli 2009

Verhaaltjes voor het slapen

"Ik lig niet zo lekker." is het standaard zinnetje van mijn dochtertje van 3 als ze de slaap niet kan vatten. Lange tijd ging het goed door haar nog eens lekker te laten gaan liggen, opnieuw onder te stoppen, kus en een knuffel en een paar minuten later sliep ze. Wat ook wel werkte was om nog een keer met haar de dag door te nemen: "Wat vond je vandaag leuk om te doen?" of "Herinner je je nog bij wie we op bezoek waren?"

De dag doornemen kan ook op een andere manier die ook heel goed goed blijkt te werken: een kort verhaaltje. Ze had veel geschommeld en het verhaaltje ging laatst ongeveer als volgt.
Schommelen
Op een grasveldje woont een konijnen familie, in een holletje, in de grond. Er is een meisjes konijntje, een papa, een mama en een klein baby'tje. Het grasveldje is heel groen van het gras en dat vinden de konijntjes heel lekker. Als ze wakker worden en naar buiten gaan kunnen ze direct gaan eten van dat lekkere gras. Er staan ook veel bloemen in het gras, blauwe, oranje en hele mooie... roze!
En in een hoekje ligt een klein veldje met zand en daar staat ook een hele mooie, hele.. hele.. hele hoge schommel! En het meisjes konijntje ging daar heel vaak op schommelen! En dat kon ze goed! Naar voren, naar achteren. Voetjes naar voren, voetjes naar achteren. Hoger, hoger! Sneller en sneller! Totdat ze niet hoger kon komen. En als ze moe was geworden van het schommelen dan ging ze stil zitten totdat de schommel niet meer bewoog. Dan sprong ze van de schommel en ging ze in het zand spelen. Taartjes maken en kleine kasteeltjes. En als ze daar moe van was geworden ging ze bloemetjes plukken voor haar mama. Heel veel mooie blauwe, oranje en roze!
En als ze daar moe van was geworden kwam haar papa eraan en ging papa haar naar bed brengen. Ze had een bedje van stro en bloemen, heel zacht en warm. En haar papa ging haar lekker toestoppen en hij zong nog een liedje. De oogjes van het konijnenmeisje vielen al dicht en ze moest nog een keer gapen en daarna sliep ze als een roosje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten