zondag 24 augustus 2008

Bosbessen of blauwe bessen?

Onze kleine plukt bosbessen in FinlandGisteren op de markt waren bakjes met 'blauwe bessen' te koop en wij vroegen ons hardop af waarom ze niet 'bosbes' heetten. De marktkoopvrouw wist het ook niet maar de koopman mompelde: "Dat is omdat ze gekweekt zijn en niet in het bos geplukt zijn. De blauwe bes is zoeter dan de bosbes.". Dat klonk een beetje logisch dus daar hebben we het bij gelaten.
Maar nu ik dit stukje aan het schrijven ben en wat foto's aan het zoeken ben blijkt het toch iets genuanceerder te zijn.

De bosbes blijkt een familie van Bosbes of Blauwe bosbesplanten te zijn en als ik het over de bosbes heb dan bedoel ik de plant zoals die hierboven op de foto staat, een plant die zijn blaadjes in de winter verliest, de 'blauwe bosbes'.
De 'blauwe bes' zoals die veel in supermarkten, groenteboeren en dus ook op de markt verkocht worden zijn dus echt blauwe bessen, oorspronkelijk afkomstig uit het noord oosten van de noord Amerika. Deze struik kan 4 meter hoog worden in tegenstelling tot onze blauwe bosbes die maximaal 60 cm hoog wordt.Blauwe bes

1 opmerking:

  1. Toch wel leuk te weten dat de bosbes die in bij Intratuin gekocht heb eigenlijk een blauwe bes is,en toch naar een echte bosbes smaakt.
    Kees

    BeantwoordenVerwijderen